Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Forzalivorno.org sitesinden söyleşi: Başka bir futbol mümkün mü?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
dilara




Mesaj Sayısı : 8
Kayıt tarihi : 18/11/09

Forzalivorno.org sitesinden söyleşi: Başka bir futbol mümkün mü? Empty
MesajKonu: Forzalivorno.org sitesinden söyleşi: Başka bir futbol mümkün mü?   Forzalivorno.org sitesinden söyleşi: Başka bir futbol mümkün mü? EmptyÇarş. Kas. 25, 2009 11:57 pm

'' ForzaLivorno.org forum sitesi üçüncü yılında, endüstriyel spora karşı yürüttüğü çalışmalarına bir yenisini ekliyor. Site 5 Aralık Cumartesi günü Başka Bir Futbol Kültürü Mümkün mü? Başlığıyla bir panel düzenliyor.


Üç yıldır endüstriyel spora karşı bilinç oluşturma kaygısıyla spor müsabakaları, paneller, piknikler düzenleyen ve bir de yayın çalışması yürüten ForzaLivorno.org forum sitesi şovenizmden, sömürüden ve bunlarla yol açan serbest piyasa ekonomisinden arındırılmış bir futbol kültürünün mümkün olup olmadığını tartışmak üzere düzenlediği panele yüreiği solda atan futbol severleri davet ediyor.


Bawer Çakır (bianet.org sitesi yazarı), Emine Özcan (bianet.org sitesi yazarı), Kıvanç Koçak (Radikal Gazetesi Yazarı), Bağış Erten (Radikal Gazetesi Yazarı), Ahmet Tulgar (Birgün Gazetesi Yazarı), Melih Şabanoğlu’nun (Spor Araştırmacısı, Spor Yazarı) konuşmacı olarak katılacağı panel İstanbul Makine Mühendisleri Odası’nda, yapılacak.

ForzaLivorno.org sitesi panele çağrı için bir metin yayınladı. Sitenin fikrini ve çalışmalarını anlatan metnin tamamı şöyle:

ForzaLivorno.org forum sitesi üçüncü yılında, endüstriyel spora karşı bilinç oluşturma kaygısıyla birçok etkinlik düzenledi. Spor müsabakaları, paneller, piknikler, dergi çıkarma gibi etkinlikler düzenleyerek, mottosundaki ilkeleri yaşama geçirebilmenin kaygısı taşıdı. Bu yüzden bu yöndeki tartışmaların başlatıcısı ve takipçisi olmaya çalıştı. Tribünlerdeki “renklerin kardeşliği” ilkesinin bilince taşınması da böylelikle gelişebilecek, bir değer olarak kalıcılaşabilecektir. Uzun erimli ve uzun soluklu bir hedef olsa da, bugün için ertelenemez bir bir özellik taşımaktadır. İlham kaynağında da bu vardır, geleceğe dair üreteceklerinde de bu vardır.

Forzalivorno için, İtalya’nın liman kenti Livorno’nun takımı olan A.S. Livorno, sahip olduğu taraftar kitlesi ve endüstriyel futbol karşıtı duruşu bu projeye ilham kaynağı olmuştur. Kişisel çabalar sonucu kurulan “forum sitesi” aracılığıyla bir araya gelen bizler, zamanla sanal ortam birlikteliğini tribünlere ve sporun var olduğu tüm yaşam alanlarına taşıma hedefinde oldu. Geçen sürede bunu mütevazi adımlar atarak da başardı. Her zaman bu başarılar ile yetinmemeyi, başarıların kalıcılaşabilmesi için daha çok emek üretilmesinin gerekliliğine hep inandı. “Taraftarizm” ile “taraftarlık” arasındaki ayrımı önemsedi. Takımları putlaştıran zihniyeti kırmaya çalıştı. Taraftarlığı “zevk” için para ödeyen bir tür müşterilik olarak tanımlamadı. Taraftarı, takımı takım yapan ve bunu karşılıksızlık ilkesine göre, gönüllülük temelinde yapan olmazsa olmaz öge olarak gördü, takımın bir varoluş nedeni olduğunu gösterdi. Köleliği değil, taraftar olabilmeyi; tribünlerde alabildiğine ayrıştırıcı olan şiddeti değil, “renklerin kardeşliğini” savundu.

Özellikle futbol denen spor çeşidini beğenen, seven ve oynayan kişiler olarak futbolun, kollektif ve birlikte hareket etme bilincini aşılayan, insanların bedensel ve zihinsel gelişimini sağlayan bir araç olarak gördü. Kapitalist sistemin her şeyi metalaştırdığı gibi, futbolu metalaştırmakta ve onu insan üzerinden kar etmek için kullanabilmekte, bunu yaparkenken de futbolu yabancılaştırmaktadır. Futbolun giderek kar güdüsü temelinde oluşturulması ve yaşama geçirilmesi, taraftarı da köle konumuna çıkartıp kar güdüsünün nesnesi olarak görülebilmektedir. Forzalivorno elbette bu temelde bir futbol anlayışına karşı durmaktadır. Bu karşı duruşunu daha da güçlendirebilmesi için, 05 Aralık 2009 günü İstanbul Makine Mühendisleri Odası’nda, Başka Bir Futbol Kültürü Mümkün mü? Ana konulu bir panel düzenleyecektir.

05 Aralık 2009 Cumartesi 14:00’da şovenizmden ve sömürüden, kısacası bunun kaynağı serbest piyasa ekonomisinden arındırılmış bir futbol kültürünün mümkün olup olmadığını masaya yatıracağız.

Futbola “soldan” bakanlar, mevcut futbol kültürünü değiştirme noktasında nasıl bir mücadele perspektifine sahip olmalı? Tribünlerdeki ırkçı şovenist dil ile mücadele için neler yapabiliriz? Buradan yola çıkarak nasıl bir futbol kültürü yaratabiliriz? Bu soruları hep beraber panelistlerimizle yanıtlamaya çalışacağız. Panelimize davetlerimizi kırmayan yazarlarımız:

Bawer Çakır (bianet.org sitesi yazarı)
Emine Özcan (bianet.org sitesi yazarı)
Kıvanç Koçak (Radikal Gazetesi Yazarı)
Bağış Erten (Radikal Gazetesi Yazarı)
Ahmet Tulgar (Birgün Gazetesi Yazarı)
Melih Şabanoğlu (Spor Araştırmacısı, Spor Yazarı)

Panelimize tüm sporseverler davetlidir. ''
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Forzalivorno.org sitesinden söyleşi: Başka bir futbol mümkün mü?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Diğer :: Spor-
Buraya geçin: